• Slide title

    Write your caption here
    Button

Μάτια και πόνος στον αυχένα

Μουστόγιαννη Αθανασία • 10 Φεβρουαρίου 2021
Μάτια και πόνος στον αυχένα

Μάτια και πόνος στον αυχένα


Εάν έχετε βιώσει την δυσάρεστη εμπειρία ενός τραυματισμού στον αυχένα, και παρόλες τις προσπάθειες σας ο πόνος και τα συμπτώματα επιμένουν, η λύση ίσως είναι η αποκατάσταση τις συνδεσιμότητας μεταξύ αυχένα και ματιών.


Οι αυχενικές κακώσεις σχετίζονται συνήθως με τα τροχαία ατυχήματα, τη συνεχή κίνηση του κεφαλιού, με τραυματισμό στο κρανίο, το bungee jumping, τη κατάδυση και άλλες αιτίες. 


Τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με τις αυχενικές κακώσεις είναι: η ζάλη, ο πονοκέφαλος, πόνος στους ώμους ή στη πλάτη, ημικρανία, εμβοές στα αυτιά, διαταραχές στην ισορροπία και διαταραχές της όρασης. Η κυρία αίτια όλων των παραπάνω συμπτωμάτων είναι ο μειωμένος έλεγχος και συντονισμός μεταξύ της κίνησης κεφαλιού και ματιών.


Πολλές φορές μετά από την εμπειρία ενός τραυματισμού στον αυχένα αναφέρεται σαν αίτια πρόκλησης των συμπτωμάτων η οδήγηση, η ανάγνωση ενός κειμένου, η κόπωση της όρασης μπροστά στην οθόνη του Η/Υ, η γρήγορη κίνηση της κεφαλής, το περπάτημα και άλλα.


Ο μειωμένος έλεγχος και συντονισμός της κίνησης μεταξύ κεφαλής και ματιού είναι ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ιδίως μετά από κάκωση στην αυχενική μοίρα. Οι ομαλές κινήσεις των ματιών και η διαφοροποίηση τους από τις κινήσεις της αυχενικής μοίρας μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τους μύες που ευθύνονται για την σταθερότητα του αυχένα.


Ο αισθητικός και κινητικός έλεγχος της κίνησης του κεφαλιού και των οφθαλμών βασίζεται σε πληροφορίες από το αιθουσαίο σύστημα, τα οπτικά ερεθίσματα και την ιδιοδεκτικότητα (μυϊκή ισορροπία) της περιοχής του αυχένα. Η αυχενική μοίρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής και αισθητικής ισορροπίας μεταξύ ματιών και των αυχενικών αρθρώσεων παρέχοντας αντανακλαστικές συνδέσεις ανάμεσα στο αιθουσαίο, το οπτικό και κεντρικό νευρικό σύστημα.


Οι αυχενικοί μύες, μεταδίδουν πληροφορίες και λαμβάνουν πληροφορίες από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον έχουν συγκεκριμένες συνδέσεις με το αιθουσαίο και το οπτικό σύστημα καθώς και του συμπαθητικό νευρικό σύστημα.


Μάτια και κίνηση της κεφαλής πάνε μαζί.

Εξαφάνιση της οσφυϊκής δισκοκήλης! Γίνεται;
Από Physioenergy team 16 Νοεμβρίου 2022
Κλινικά, το φαινόμενο της αυτόματης συρρίκνωσης ή εξαφάνισης της οσφυϊκής δισκοκήλης χωρίς χειρουργική επέμβαση ονομάζεται επαναρρόφηση (reabsorption). Το ποσοστό αυτόματης απορρόφησης της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι πάνω από 60% σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης κατά την Εγκυμοσύνη;
Από physioenergy team 3 Νοεμβρίου 2022
Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη συνδέονται με την ελαχιστοποίηση των διαταραχών κατά την κύηση και είναι ωφέλιμες για τις περισσότερες γυναίκες.
Πάρεση προσωπικού νεύρου (Bell's palsy)
Από physioenergy team 25 Μαΐου 2022
Η ιδιοπαθής παράλυση του προσώπου, ή παράλυση Bell, είναι η πλήρης ή μερική απώλεια κίνησης στη μία πλευρά του προσώπου λόγω αδυναμίας ή παράλυσης του προσωπικού νεύρου (κρανιακό νεύρο VII).
Περισσότερα Άρθρα
Share by: