Το Λεμφικό μασάζ εφαρμόζεται σε περιπτώσεις
πρωτογενούς (άγνωστης αιτιολογίας) ή δευτερογενούς (γνωστής αιτιολογίας) λεμφοίδημα. Στην πρώτη περίπτωση το λεμφικό σύστημα κάποιου, έχει από αρχής μικρή ή μεγαλύτερη δυσλειτουργία. Ενώ το δευτερογενές λεμφοίδημα προκαλείται από την καταστροφή ενός φυσιολογικού λεμφικούσυστήματος. Τέτοια καταστροφή μπορεί να προκληθεί από τα παρακάτω:
- Χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με ράδιο
Η πιο συνηθισμένη αιτία πρόκλησης δευτερογενούς λεμφοιδήματος είναι Χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με ράδιο ως μέρος της χειρουργικής θεραπείας για τον καρκίνο. Έρευνες έδειξαν ότι ο συνδυασμός χειρουργικής επεμβάσεις και ακτινοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λεμφοιδήματος στο τριπλάσιο σεσχέση με την εκτέλεση μόνο χειρουργικής επεμβάσεως.
- Αφαίρεση κιρσωδών φλεβών:
Δεδομένου ότι τα λεμφικά αγγεία βρίσκονται κοντά στο φλεβικό σύστημα κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης μπορεί να κόψουν τις κιρσώδης φλέβες και τα λεμφικάαγγεία μπορεί να καταστραφούν.
Κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης όχι μόνο τα λιπώδη κύτταρα αφαιρούνται ,αλλά μπορεί επίσης να αφαιρεθούν και τα μικρά λεπτά λεμφικά αγγεία.
Οποιοδήποτε εκτενές επιφανειακό τραύμα , όπου επηρεάζονται μεγάλες επιφάνειες δέρματος, θα μπορούσε να καταστρέψει τα επιφανειακά λεμφαγγεία (πχ εκτεταμένες εκδορές, τραυματισμοί ή εγκαύματα).
Ένας όγκος, καλοήθης ή κακοήθης, μπορεί να φράξει την λεμφική ροή ενός λεμφαγγείου ή ενός λεμφαδένα.
Μια μόλυνση των λεμφικών αγγείων και των λεμφαδένων που προκαλείται από ιό, μύκητα, βακτηρίδια ή παράσιτα μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση του λεμφικού.
- Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια:
Το λεμφοίδημα μπορεί να προκύψει από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
Η φιλαρίωση οφείλεται σε σκουλήκια που μεταφέρονται με κουνούπια. Εμφανίζεται στην Ινδία, Μαλαισία, Ινδονησία, Παπούα-Γουινέα.