• Slide title

    Write your caption here
    Button

ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ

Βεντούζες

Οι Βεντούζες είναι άλλη μια τρανταχτή περίπτωση θεραπευτικής τεχνικής που έρχεται με την συμπυκνωμένη σοφία αιώνων να ξαναβρεί τη θέση της που αρμόζει στην σύγχρονη Εναλλακτική - Συμπληρωματική Προσέγγιση. Για να κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με βεντούζες καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στη δομή και λειτουργία του δέρματος, καθώς επίσης και την σχέση του με τα εσωτερικά όργανα, το ανοσοποιητικό και το λεμφικό μας σύστημα, ώστε να καταλάβουμε πως δρουν οι βεντούζες.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε επιφάνεια όργανό μας, έχει πρωτεύοντα ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, είναι το κύριο αισθητικό όργανο της αφής και της ρύθμισης της θερμοκρασίας μας. Διαθέτει πλούσιο αγγειακό και νευρικό δίκτυο. Είναι επίσης ο καθρέπτης της κατάστασης της υγείας μας. Ένα λαμπερό σφριγηλό, απαλό και ζεστό στην αφή δέρμα ανήκει πάντα σε ένα υγειές άτομο.

  • ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

    Από την πλευρά της Κινέζικης Ιατρικής οι κύριοι Μεσημβρινοί (ενεργειακά κανάλια) που έχουν απευθείας σύνδεση με τα εσωτερικά όργανα, βρίσκονται πάνω στο δέρμα. Με το να ερεθίζουμε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος με βεντούζες ( μασάζ, Σιάτσου ή βελονισμό) ο στόχος μας είναι μέσω του δέρματος να επιδράσουμε και να επηρεάσουμε το Chiή Qi(ενέργεια) ενός εσωτερικού οργάνου.


    Εάν το δούμε από τη σκοπιά της Δυτικής Ιατρικής υπεύθυνα για τα παραπάνω είναι τα αιμοφόρα αγγεία, ο συνδετικός ιστός και το νευρικό δίκτυο του δέρματος κάθε ερεθιζόμενης περιοχής. Ο I. ZihniChiroli γκουρού της θεραπείας με βεντούζες αναφέρει στο βιβλίο του «Θεραπεία με βεντούζες»: Για πολλά χρόνια αναζητούσα πανεπιστημιακές μελέτες που να αποδεικνύουν την δράση των βεντουζών πάνω στο αίμα και στα σωματικά υγρά. Μέχρι την έκδοση αυτού του βιβλίου καμία εργασία δεν είχε γίνει παρ' όλη την εμφανή αποτελεσματικότητα της θεραπείας μέσω της εργασίας των θεραπευτών.


    Αποφάσισα λοιπόν να αναλάβω μόνος μου την πραγματοποίηση μιας περιορισμένης μελέτης… σε ασθενείς με διαφορετικά προβλήματα… και την βοήθεια ενός σύγχρονου βιοχημικού κέντρου. Ζήτησα να γίνουν τρία σετ αιματολογικών εξετάσεων, πριν, στη μέση (7η ημέρα) και στο τέλος της θεραπείας (15η μέρα).Σε όλες τις ασθένειες παρουσιάστηκαν μικρές, μη αξιολογήσιμες διακυμάνσεις σε ουρικό οξύ, PH, αριθμού λευκών (WBC), αριθμού ερυθρών (RBW), αιμοσφαιρίνη, Hgh. Η αξιοσημείωτη όμως μεταβολή σε όλους τους ασθενείς, ήταν η μείωση από 25% έως και 175% της TKE (ταχύτητα καθίζησης ερυθρών).


    Η εξέταση της TKE χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και βοηθάει στη διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με οξείες ή χρόνιες φλεγμονές, καρκίνους και αυτό-άνοσες παθήσεις. Είναι επίσης δείκτης της πορείας της νόσου και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή, στην κροταφική αρτηρίτιδα και την ρευματική πολυμυαλγία. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω η πτώση της TKE είναι ενδεικτικό μιας θετικής απάντησης στη θεραπεία με βεντούζες.


    Με την παραπάνω έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνεται αυτό που ο Z. Chirali και αμέτρητοι θεραπευτές γνώριζαν καλά εδώ και χρόνια. Η θεραπεία με βεντούζες από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, όπως μασάζ, σιάτσου, βελονισμό, χειροπρακτική, μόξα κ.α. μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο σε επιφανειακά συμπτώματα αλλά και σε εν τω βάθη δυσλειτουργίες.

  • ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

    Κάποιες από τις εφαρμογές τους είναι σε καταστάσεις:

    • αναιμίας
    • οσφυαλγίας, ισχιαλγίας
    • μυοσκελετικές και αθλητικές κακώσεις.
    • σύνδρομο ατροφίας
    • θωρακικού άλγους
    • άσθματος
    • δυσκοιλιότητας
    • υπέρτασης
    • δυσμηνόρροιας,
    • κατάθλιψης
    • νυκτερινής ενούρησης

    Ειδική μνεία γίνεται για την δράση των βεντουζών στο λεμφικό σύστημα.

    Λεμφοίδημα μετά από επεμβάσεις χειρουργικές, π.χ. μαστεκτομή ή Κυτταρίτιδα.

  • ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Οι Βεντούζες είναι μία αυτόνομη εναλλακτική τεχνική, συνήθως όμως συνδυάζεται (προς όφελος του θεραπευόμενου) με άλλες τεχνικές. Καλό είναι να προηγηθεί κάποιο είδος μάλαξης που θα προετοιμάσει το σώμα και θα βοηθήσει παράλληλα και στον εντοπισμό των σημείων εφαρμογής. Γενικά κάθε τεχνική που στόχο έχει την ενεργοποίηση της αυτοθεραπευτικής ικανότητα του ανθρωπίνου σώματος μπορεί να συνδυαστεί με τις Βεντούζες. Κάποιες από αυτές είναι το Σιάτσου, ο Βελονισμός, η Χειροπρακτική, η Ρεφλεξολογία, η Οστεοπαθητική, η Φυσικοθεραπεία κ.α. Εκτός από τις κλασικές γυάλινες βεντούζες ,που κάποιοι από εμάς θυμούνται από τις γιαγιάδες τους, έχουμε βεντούζες από σκληρό πλαστικό που εφαρμόζονται με πιστόλι-αντλία, μαλακές από καουτσούκ, από μπαμπού, βιδωτές, και ηλεκτρομαγνητικές. Υπάρχουν έντεκα διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής των βεντουζών. Βεντούζες άδειες, γεμάτες (κοφτές), βραστές σε βότανα, γεμάτες με νερό, μετακινούμενες, με φυτίλι, με μόξα, με βότανα .Επίσης υπάρχουν και διαβαθμίσεις στην απορροφητική τους δύναμη: δυνατές, μέτριες, ελαφριές. Έτσι ο θεραπευτής έχει πολλές διαφορετικές δυνατότητες ανάλογα την περίπτωση, ηλικία και ενεργειακή κατάσταση του δέκτη. Οι βεντούζες μπορούν να εφαρμοσθούν τοπικά στην επώδυνη περιοχή, σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική αλλά και σε απομακρυσμένα ή triggerpoints. Ο αριθμός και η συχνότητα των συνεδριών ποικίλουν.


    Σε κάθε περίπτωση οι βεντούζες είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, στα χέρια του μυημένου θεραπευτή, κάτι που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια άρχισε να ξαναγίνεται αντιληπτό και να κερδίζει την προσοχή (όχι άδικα) και των πιο σκεπτικιστών θεραπευτών.

  • ΙΣΤΟΡΙΑ

    Οι αρχαίου Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν συστηματικά βεντούζες (πάπυρος του Ebers1550 π.Χ), αλλά και στην αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης ήταν οπαδός της θεραπείας με βεντούζες. Στη Κίνα χρησιμοποιούνται για χιλιάδες χρόνια με πρώτες αναφορές στο BoShu(αρχαίο βιβλίο γραμμένο σε μετάξι). Οι πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από κέρατα ζώων και αρχικά είχαν μία τρύπα στην στην κορυφή για να μπορεί ο θεραπευτής να αφαιρεί από μέσα τον αέρα. Πολύ α αντικαταστάθηκαν από τις κλασσικές πλέον γυάλινες.

  • ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

    Γυναίκα 37 ετών με έντονο πρόβλημα δυσμηνόρροιας από τα 14 που της είχε έρθει περίοδος. Έντονοι πόνοι στην κοιλιά μια μέρα πριν την έναρξη και την πρώτη ημέρα της περιόδου, Πολλές φορές έντονοι πονοκέφαλοι και αναγούλες, εμετούς, πόνο και πρήξιμο στο στήθος. Τις περισσότερες φορές αναγκαζόταν να λείψει από τη δουλειά της. Μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού και αφού έλαβα γνώση των σχετικών εξετάσεων από το γυναικολόγο της, κατέληξα στο συμπέρασμα πως σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική η γυναίκα είχε σύνδρομο εισβολής κρύου και υγρασίας στην μήτρα. Αποφάσισα να ακολουθήσω θεραπεία με βεντούζες σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία του ήπατος, Ρεν Μάι και στομάχου, ώστε να απομακρύνω το κρύο και την υγρασία και να αποκαταστήσω την κίνηση του Qi του αίματος. Κάναμε 6 συνεδρίες πριν την επόμενη περίοδό της. Προς μεγάλη της έκπληξη για πρώτη φορά δεν πόνεσε καθόλου ούτε πριν ούτε κατά την διάρκεια της περιόδου της. Συνεχίσαμε με 2 συνεδρίες την εβδομάδα πριν από τις επόμενες περιόδους για 3-4 φορές ώστε να σταθεροποιήσουμε το αποτέλεσμα. Η διάρκεια και η ροή της περιόδου άλλαξε ποιότητα αρκετές φορές αλλά η απουσία του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων ήταν σταθερή. Της συνέστησα ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις (Kang fu yun ,dong he teng, dong jie duan) και κοιλιακές αναπνοές για χαλάρωση και ενδυνάμωση της πυελικής περιοχής.

*Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της κατόχου.

Share by: